ABD gazetesi “ABD bombaları İran’ın yer altı tesislerini vuramaz”




ABD gazetesi Wall Street Journal Pentagon’a dayanarak ABD nin en güçlü bombalarının bile İran’ın yer altı tesislerini vuramayacağın tespit edildiğini yazdı. 

Geçtiğimiz yıl sonlarına doğru, Bloomberg, ABD Hava Kuvvetleri’nin İran’ın nükleer tesislerini ve yer altı sığınaklarını vurabilecek kapasitede 15 tonluk bombalar aldığını bildirmişti.
Hava Kuvvetleri Sözcüsü Albay Jack Miller, Kasım ayında yaptığı açıklamada, “Massive Ordnance Penetrator” (MOP) olarak bilinen ve B-2 hayalet uçaklarıyla taşınacak bu bombaların “operasyonel ihtiyaçları karşılayabileceğini” söylemişti.

Pentagon savaş planlayıcılarının tespitlere göre ABD nin en büyük konvansiyonel bomba bile İran’ın güçlendirilmiş yer altı tesislerini yok etme yeteneğine sahip değildir

Bu konuda brifing veren Savunma Bakanlığı Hükümet yetkilileri silahların geliştirilmesi çalışmalarının devam ettiğini, bu amaçla şimdiye kadar 330 milyon dolar harcandığını ve 82 milyon dolar’a daha ihtiyaç olduğunu söyledi.
                                                       ABD Savunma Bakanı Leon Panetta
Savunma Bakanı Leon Panetta, The Wall Street Journal ile Perşembe günü yapılan bir röportajda, mevcut silahların İran’ın bazı yer altı nükleer tesislerini yok etmek için yetersiz olduğunu kabul etti.
Panetta, mevcut silahların bu tesislere zarar vereceğini ama yok edemeyeceğini,Silahların geliştirilmesi için fonlardan daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini ve tesislerin giriş ve çıkışlarının vurulmasıyla oluşacak hasarların nükleer programları geciktirebileceği söyledi.

Panetta ve eski Savunma Bakanı Robert Gates’in iddialarına göre Askeri seçenek dahilinde bu tesislerin vurulursa İran’ın nükleer programının birkaç yıl geciktirilerek zaman kazanılabilir.

Hava Kuvvetleri yetkililerine göre ise 20,5 metre uzunluğunda 5.300 Kg. patlayıcı içeren bombaların yerin 200 metre kadar derinlerine nüfuz edebilecek şekilde tasarlandığını ve İran’ın Uranyum zenginleştirme tesislerinin de en az yerin 200 metre derinlerinde inşa edildiğini söyledi.

Defense Threat Reduction Agency / Associated Press
A crew loaded a 'bunker buster' at the White Sands Missile Range in New Mexico in 2007; the military hopes to make the bomb more powerful. 

17 Mart 2007 tarihinde Meksika’da bir füze denemesi yapılmıştı.
Pentagon Sözcüsüne göre yeni bombalar Meksida denenen selefi BLU-109 'a göre en az 10 kat daha güçlü.


Bağlantılar:



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞLAMA DUVARINDA TÜRK PAŞALARI

Milli istihbarat teşkilatı tarihi

Oto karşılaştırma Fiat linea 1.3 multijet, cilo seymbol 1.5 DCI, Hyundaı accent era 1.5 VGT CRDI