İran ile kavganın nedeni nükleer mi,petrol mü?




İsrail İran’ın nükleer silah üretme çabasında olduğu iddiasıyla Batıyı sürekli kışkırtma çabasında.


Batılı devletler hedefinin doğrudan İran'ın yürüttüğü nükleer program olduğunu iddia etse de gerek İran kaynaklı petrol ticaretinin gerekse kapanma riskiyle karşı karşıya olan Hürmüz boğazından çıkan petrolün yönü meselenin o kadar basit olmadığını gösteriyor.

İRAN PETROLÜ ÇOĞUNLUKLA ASYA ÜLKELERİNE GİDİYOR

Petrol rezervleri bakımından dünyada ikinci sırada gelen İran, günde 2,5 milyon varil petrol ihraç ediyor. İran'ın en büyük müşterisi konumunda bulunan Çin bu pastadan aslan payını alırken AB ikinci sırada geliyor. Başta Hindistan, Japonya ve Güney Kore olmak üzere bir dizi Asya ülkesi de İran petrolünün en önemli alıcıları arasında bulunuyor.

İran’a Petrol ambargosu kararı alan ülkelerin İran ile çok fazla bir petrol alışverişleri yok.
AB'nin İran'a yönelik petrol ambargosu tam kapasiteyle 1 Temmuz tarihinden itibaren devreye girecek.
İran Amerika’ya ise 30 yıldır petrol satmıyor.
İngiltere, Fransa ve Almanya'nın petrol ticaretindeyse İran'ın payı yüzde biri geçmiyor, AB'ye akan petrolün dörtte üçünden fazlası ekonomik kriz içinde debelenen Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya gidiyor

İRAN VE İRAN PETROLÜ ASYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.
Orta Doğu'daki petrol pazarında Batının payı sürekli olarak düşüş içindeyken Asya ülkelerinin payı düzenli olarak artıyor. 1980'lerde Orta Doğu'dan çıkarılan petrolün % 80'i ABD ve Avrupa'ya giderken günümüzde bu ülkelerin payı % 27'ye düşmüş durumda, Asya ülkelerinin payı ise % 70'lere dayandı. Bu nedenle gerek İran'da gerekse Körfez petrol ticaretinde yaşanacak bir aksaklıkta en büyük zararı başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya ekonomilerinin göreceğini söylemek mümkün. Özelde İran'ı hedef alan ambargo genelde Asya ekonomilerini tehdit ediyor.

 PETROL AMBARGOSUNUN TAM ZAMANI?
Petrol tüketimi eğilimi konusunda Asya ülkeleri büyüyen ekonomilerini ayakta tutmak için Orta Doğu petrolüne herkesten daha fazla muhtaç. Buna karşılık ABD ve Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluk petrol talebinin düşmesine yol açıyor. Geçtiğimiz yıl içinde 1949 yılından beri ilk kez ABD'nin petrol ihracatı ithalatını geride bıraktı. ABD için Körfez petrolünü riske etme pahasına İran'a karşı petrol ambargosu ilan etmek için bundan daha uygun bir zaman olamazdı.

BİR TAŞ İLE KAÇ KUŞ HEDEFLENİYOR?
İran petrolünde payları azalan Batılılar İran’ın nükleer programını bahane edip İran’ı işgal ile Asya ülkelerine, özellikle Çin gibi ülkelere akan petrole bedava el koymayı planlıyor olabilir.
İslami İran rejimi,İsrail’in kendisi için tehdit olarak gördüğü nükleer program,kara altın petrol…
Böylece bir taşla bir-kaç kuş vurabilecekler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞLAMA DUVARINDA TÜRK PAŞALARI

Milli istihbarat teşkilatı tarihi

Oto karşılaştırma Fiat linea 1.3 multijet, cilo seymbol 1.5 DCI, Hyundaı accent era 1.5 VGT CRDI