MİT MÜSTEŞARLARI NEDEN SORGULANMAK İSTENİYOR?


                                                                           Hakn Fidan
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Müsteşar Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş özel yetkili savcı tarafından ifadeye çağrıldı.
MİT savcılığa yazılı olarak yetki itirazı yaptı.
Suçlamanın konusu KCK soruşturması


        Önceki MİT müsteşarı  Emre Taner 
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Taner ve yardımcısı Güneş'in KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırılmasına neden olan soruşturmada dehşet veren iddialar yer aldı. Buna göre KCK, MİT gözetiminde kuruldu. Bazı eylem talimatları MİT tarafından teröristlere ulaştırıldı. Hedef önce Kürdistan sonra Öcalan'a özgürlük.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?
                                                                        13 Ocak 2012 KCK operasyonu
Üç MİT yöneticisiyle ilgili gelişmenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 13 Ocak 2012'de yapılan KCK soruşturmasıyla başladığı öğrenildi. PKK/KCK terör örgütünün Önderlik Komitesi'ne yönelik yapılan operasyonda 21 kişi gözaltına alınırken soruşturma kapsamında 39 kurumve kuruluşta arama yapıldı. BDP Diyarbakır İl Başkanlığı'ndaki aramalarda MİT heyetiyle kırmızı bültenle aranan terör örgütü yöneticileri arasında yapılan ve Oslo görüşmelerini tamamlayıcı nitelikteki toplantılara ait 12 adet ses kaydı ile Öcalan'ın KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı'na yazdığı 6'sı el yazısı olmak üzere 19 doküman bulundu. Delillerin içeriği MİT heyeti hakkında suç şüphesinin doğmasına neden oldu.

BDP binasındaki dokümanlara göre MİT heyeti istihbarat toplama ve bilgi edinme görevinin dışında örgütün yönetilmesine aracılık etti ve örgütün yönetilmesine olanak sağladı. Silahlı faaliyet yürütmesi en baştan beri öngörülen KCK yapılanması MİT heyetinin gözetiminde tamamlandı. MİT'in PKK ile yaptığı görüşmelerde terör örgütüne verdiği taahhütler çerçevesinde KCK yapılanmasının tamamlanması için zaman kazanılmasını sağladığı da anlaşıldı. MİT gerek doğrudan temaslarında gerekse örgüt içindeki ajanları aracılığıyla elde ettiği saldırı ve eylem talimatlarının önlenmesi ve engellenmesine yönelik harekete geçmedi. Hatta eylem talimatlarını yerine getirecek olan Kandil ve kırsal kadrolara iletilmesine aracı oldu. İstihbarat toplama vazifesi aşılarak devletin bütünlüğü ve Anayasal düzene karşı anlaşma noktasına varıldı.

Yine şok dokümanlarda yeni Anayasada Özerk Kürdistan'a imkan tanınması, Öcalan'ın önce ev hapsine ardından özgürlüğüne kavuşması, PKK'nın özerk Kürdistan'da polis gücü olarak kullanılması, Birleşmiş Milletler veya NATO'nun bölgeye müdahalesini de içeren mutabakat metinlerine ulaşıldı.



BAŞBAKAN YARDIMCISI BEKİR BOZDAĞ NE DEDİ?
Başbakan Yardımcısı Bozdağ'a MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasıyla ilgili değerlendirmesi de soruldu. Bozdağ, net bilgilerin henüz açıklanmadığını belirterek şunları söyledi:

"Terörle mücadele eden görevlilere en büyük desteği MİT vermektedir Çünkü MİT'in vazifesi terör örgütlerinin içine sızmak onlardan bilgi almak, para, silah transferlerini içeride dışarıda desteklerini ve çalışmalarını yakından takip etmek bu teşkilatın birinci dereceden görevidir. Ülkenin güvenliği ile ilgili görevleri yapmak MİT'in yasayla verilmiş vazifesidir. Bunu yaparken terör örgütlerinin içine sızmış olması onun yine kendi görevidir. Dünyanın her yerinde istihbarat örgütleri çalışma yaparken bu minval üzeri çalışırlar."


ANKARA HAREKETLİYDİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çağrısı üzerine, MİT Müsteşarı Hakan Fidan Çankaya Köşkü'ne çıkarken MİT müsteşarlığı, savcılığa görev ve yetkisizlik itirazından bulundu. Aynı saatlerde Başbakan Erdoğan da Adalet Bakanı Ergin ve Genelşkurmay Başkanı Org. Özel ile görüştü.

Ankara'daki hareketlilik Çankaya Köşkü'nün haricinde Başbakanlık'ta da yaşandı. Önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakanlık'ta Başbakan Erdoğan ile görüştü, ardından Genelkurmay başkanı Org. Necdet Özel haftalık olağan görüşme için Erdoğan'la biraraya geldikten sonra Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı ile görüştü. Çankaya Köşkü'ndeki haftalık olağan görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül haftalık olağan görüşme kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşme 15:55 sularında sona erdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞLAMA DUVARINDA TÜRK PAŞALARI

Milli istihbarat teşkilatı tarihi

Oto karşılaştırma Fiat linea 1.3 multijet, cilo seymbol 1.5 DCI, Hyundaı accent era 1.5 VGT CRDI