TRAFİK SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?


% 70 TEK BAŞINA YOLCULUK YAPIYOR
Türkiye’de 15 milyondan fazla araç bulunuyor. Yani 5 kişiye bir araç düşüyor. Yapılan hesaplamalara göre büyük şehirlerde araç sahiplerinin yüzde 70’inden fazlası tek başına seyahat ediyor.

TOPLU TAŞIMAYA YENİ ÇÖZÜM DENEMELERİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, toplu taşımayı teşvik etmek için 3 ve daha fazla yolcu taşıyan araçlar için özel şerit oluşturacaklarını söyledi. Şeridin termal kameralarla taranacağını belirten Topbaş, 3 yolcudan az kişi taşıyan araçların bu yöntemle belirleneceğini ifade etti.
İstanbul'da toplu taşımayı teşvik etmek için birçok çalışma yaptıklarını belirten Topbaş, yeni bir sistemin Fatih'teki Fevzipaşa Caddesi'nde uygulanacağını söyledi. Çalışmanın proje aşamasında olduğunu aktaran Topbaş "Otobüslere ayrılan yollardan içinde 3 yolcusu olan arabaların da geçebileceği bir sistem hazırlıyoruz. Termal kameralarla aracın içindeki yolcular tespit edilecek. Daha çok tek başına yolculuk ediliyor. Aracın içinde fazla yolcu varsa o araca öncelik tanınacak." ifadesini kullandı.

ENERJİ TASARRUFU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufu için ABD ve Avrupa’da 1940’lardan bu yana bulunan araç paylaşımı (carpooling) sistemini önerdi. Yıldız, 21. yüzyılın otostopu olarak bilinen sistemin vatandaşların kaynaşmasına da faydalı olacağını söyledi. Yıldız, 2011 yılında 11 aylık rakamlara göre 49 milyar dolar civarında bir petrol ve türevleri ithalatı olduğunu, bu ithalatın yaklaşık 25 milyar dolarlık kısmının araçlarda tüketildiğini belirterek, tasarruf için şu öneriyi getirdi: “Ben aracı kullandığımda, giderken yanıma en az 2-3 kişiyi almak istiyorum. Dört kişilik bir araca yalnız binmek istemiyorum. Ne kadar toplu taşımacılık olursa bu, bir ülkenin gelişmişliğiyle alakalıdır. Binek araçlarımızla bile toplu taşımacılık yapabiliriz. 3-4 kişiyle beraber gidebiliriz. Bunun hem ülkemize hem de vatandaşlarımızla kaynaşmada daha iyi olacağı kanaatindeyim.”

Bağlantılar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞLAMA DUVARINDA TÜRK PAŞALARI

Milli istihbarat teşkilatı tarihi

Oto karşılaştırma Fiat linea 1.3 multijet, cilo seymbol 1.5 DCI, Hyundaı accent era 1.5 VGT CRDI