Kuzey Irak’ta son gelişmeler




*Amerikan ordusu ıraktan çekildikten sonra Türkiye’ye göre kuzey Irak’ta askeri varlığı devam ediyor.
Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Amerikan askerlerinin peşmergelere eğitim vermesi için Kürdistan Bölgesi’nde kalmaya devam etmesine onay verdiğini açıkladı.
                             Irak Cumhurbaşkan yardımcısı Tarık El Haşimi
*Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık el Haşimi hakkında silahlı örgüt kurup suikastlar planlamak suçundan ‘’terörle mücadele yasası’ uyarınca Pazartesi günü tutuklama emri çıkarılmıştı.ABD dışişleri sözcüsü suçlamalar hakkında Irak yönetimini uyardı.
El Haşimi, ''yetkilileri öldüren vurucu timi yönetmek''le suçlanıyor.
Tarık El Haşimi, halihazırda Irak'ın kuzeyinde bulunuyor ve henüz tutuklanmadı.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki Haşimi’nin iadesini isterken Haşimi Kuzey Irak’ta yargılanmak istiyor,Kuzey Irak yerel yönetimi Hükümeti Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, Hewler’in Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısını Bağdat’a teslim etmeyeceğini ve adil bir yargılama için mahkeme hazırlığı yaptıklarını açıkladı.
Haşimi’nin, son olarak 28 Kasım’da Irak parlamentosuna düzenlenen bombalı saldırı olmak üzere hükümet yetkililerini hedef alan suikast girişimlerinin arkasındaki isim olduğu iddia ediliyor.

Ancak Haşimi’nin Sünni olması ve işlediği iddia edilen suçların üzerinden bir hayli zaman geçmiş olması, bu davanın ABD’nin çekilmesinden sonra, Şii Başbakan Maliki’nin Sünnileri iktidarın dışında tutma girişimi olarak değerlendirilmesini de beraberinde getirdi.

*Duhok’u ziyaret eden Kuzey Irak yerel yönetimi Başkanı Mesut  Barzani’nin kentte bazı yolsuzluk ve rüşvete bulaşan yöneticileri görevden alması veya yerlerini değiştirmesi bekleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞLAMA DUVARINDA TÜRK PAŞALARI

Milli istihbarat teşkilatı tarihi

Oto karşılaştırma Fiat linea 1.3 multijet, cilo seymbol 1.5 DCI, Hyundaı accent era 1.5 VGT CRDI