Mısır’da seçim sonuçları



                                                              Mısır Arap Cumhuriyeti bayrağı
Arap Baharı ile İsrail’in bir numaralı müttefiki Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarı devrildikten sonra yönetimi askeri konsey devraldı.
Nihayet Mısır’da  1. tur seçim sonuçlarının resmi olmayan sonuçlarına göre Müslüman Kardeşler'in partisi olan Özgürlük ve Adalet Partisi (Hizbu’l-Hurriye ve’l-Adale) % 40 ile birinci parti konumunda.
                                    Dr. Muhammed Bedi’
 MÜSLÜMAN KARDEŞLER ÖRGÜTÜ YASALLAŞTI
 Müslüman Kardeşler örgütü 1928 yılında kurulmuş ancak 1954'ten itibaren yasadışı ilan edilmişti,Mübarek yönetiminin devrilmesi ardından parti yasallaşarak "Özgürlük ve Adalet Partisi" adını aldı.
Müslüman Kardeşler Cemaatinin Genel Mürşidi Dr. Muhammed Bedi’ Şubat 2011 de yaptığı basın açıklamasında parti kurma kararını açıklamıştı.

                                         Daha önceki seçimlere nazaran ilgi ve katılım yüksekti
Mısırdaki 27 bölge, üç ayrı turda oy kullanıyor. Bu sürecin Ocak ayının başında tamamlanmasıyla parlamentonun üst kanadını seçme süreci başlayacak. Bu sürecin Mart ayında tamamlanmasından sonra seçilen meclis, yeni anayasayı hazırlayacak.
Seçimlere katılım %62-70 oranlarında gerçekleşti.
Mısırlıların söylediklerine göre daha önceleride bir çok seçim yapıldı ancak halk seçimlere rağbet etmiyordu,katılımlar çok azdı,şimdi ise sandık başlarında kuyruklar oluştu.
90 sandık ise şüphe nedeniyle geçersiz sayıldı.
2. tur seçim ise 5 Aralıkta yapılacak.

                                          Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi

GENERALLERLE HÜKÜMET ARASINDA GERGİNLİK OLABİLİR
Mısır’ı şu anda yöneten generallerin oluşturduğu seçim sistemi, meclisin askeri konseyin atadığı hükümeti görevden almasını engelliyor. Daha sonra parlamentonun üst kanadı için seçim yapılacağından sürecin Mart’a kadar sürmesi bekleniyor.
Seçimin olaysız geçmiş ancak seçimlerden önce askeri rejime karşı yapılan gösterilerde en az 42 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de yaralanmıştı, haberleri gösteriyor ki Mısır halkı da artık Türkiye’deki gibi sivil bir yönetim ve anayasa yolunda kararlılar.
Ancak Türkiye’deki sürece benzer bir süreç Mısır hükümetini de bekliyor,Özgürlük ve Adalet  Partisi (HAP) seçimden zaferle çıkacak olursa, iktidarı hâlâ elinde bulunduran askerî yönetimle siyasi gerilim yaşanacak gibi görünüyor.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞLAMA DUVARINDA TÜRK PAŞALARI

Milli istihbarat teşkilatı tarihi

Oto karşılaştırma Fiat linea 1.3 multijet, cilo seymbol 1.5 DCI, Hyundaı accent era 1.5 VGT CRDI