Araçlarda yakıt Tüketimini Nasıl Düşürebiliriz?

Araç sürücüsünün sürüş alışkanlıklarının olduğu kadar trafik ve yol durumunun da yakıt sarfiyatı konusunda etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Yakıt sarfiyatı sürüş alışkanlıklarına göre iki katına kadar değişebilmektedir. Bu bölümde açıklanan dikkat edilmesi gereken basit ipuçları ve tavsiyeleri gözönüne alırsanız aracınızın yakıt tüketimini düşürebilirsiniz.


Lastik Basınçları Normal mi?
Eğer lastiklerinizin basıncı olması gerekenden düşükse yakıt sarfiyatımız %10'a kadar artabilir.

Aracınızın lastik ebatlarına göre tablodan lastik basıncını tespit edip aracınızın lastik basıncını ayarlayın.

Araç seyrederken  devir saati yükseldikçe ister düşük viteste,ister yüksek viteste olsun fazla yakıt sarfiyatına neden olur.Özellikle düşük vites yüksek devirde daha az yol katedileceği için daha fazla yakıt sarfiyatı anlamına gelir.5. vites 3000 devir ve altı uygun vites ve devir olarak kabul edilir.
Aracınızı Yakıt-Kolik yapmak için düşük viteste mi kullanıyorsunuz?
Aracınızı olması gerekenden daha düşük viteste kullanmanız aracınızı yakıt kolik yapacaktır. Yakıt tasarrufu için ilk kural, aracı uygun viteste kullanmaktır. Şehir içi kullanımda da 5. vitesin kullanımı yakıt sarfiyatını önemli ölçüde düşürecektir.

5. Vites kullanımınızı arttırın
Aracınızın hızı arttıkça yakıt tüketiminizde artacaktır.
Sık sık vites değiştirmekten, ani hızlanma ve frenlemeden sakınınız.
Durmakta olan bir aracı hareket ettirmek için ya da ani hızlanmalarda daha fazla güç ve dolayısiyle yakıt gerekecektir. Gereksiz frenleme yapılması durumunda, motor tarafından üretilen hareket yavaşlatılarak enerji israfına yol açılmış olacaktır.

Aracınızı gereksiz yere rölantide çalıştırmayın.
Yükleme boşaltma yaparken, birisini beklerken yada aşırı sıkışık trafikte 2 dakikadan fazla aracınızı boşta çalıştırmayınız.

Sürüş esnasında ayağınızı debriyaj pedalı üzerinde tutmayınız.
Ayağınızın sürüş esnasında debriyaj pedalı üzerinde olması, yakıt sarfiyatınızı arttırdığı gibi aynı zamanda debriyaj-baskı balatanızın vaktinden önce aşınmasına neden olacaktır.

Klimayı sadece gerekli olduğunda kullanınız.
Aracın büyüklüğüne, sürüş hızına, trafik yoğunluk durumuna ve dış ortam sıcaklığına göre klima kullanımında yakıt sarfiyatı ortalama %20 artmaktadır.

Düzenli bakımlar yakıt sarfiyatını düşürür.
Bakımların düzenli ve eksiksiz olarak yapılması aracınızın performansını artırır ve küçük problemlerin büyümeden ve daha fazla masrafa neden olmadan önce çözümlenmesine yardıma olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞLAMA DUVARINDA TÜRK PAŞALARI

Milli istihbarat teşkilatı tarihi

Oto karşılaştırma Fiat linea 1.3 multijet, cilo seymbol 1.5 DCI, Hyundaı accent era 1.5 VGT CRDI