ABS fren sistemi nedir?


ABS fren sistemi özellikle panik fren anlarından tekerleklerin kilitlenmesi önleyen bir sistemdir.
Sürücü dört-tekerlek ABS 'li bir taşıtın fren pedalına sertçe bastığında sistem otomatik olarak fren basıncını dört tekerlekte düzenleyerek tekerlek kilitlenmesini önlemek üzere her tekerleğin fren basıncını bağımsız olarak ayarlar. ABS frenleri saniyede 18-20 defa kadar pompalayarak sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır.
 ABS'nin lastik ve yol yüzeyi arasındaki tutma gücünü arttırmadığını ancak var olan bu kuvveti en iyi şekilde kullandığını söylemekte yarar vardır. Kilitlenen bir tekerleğin yönlendirme üzerinde hiç bir etkisi kalmamaktadır. Böyle bir aracı ne yönetilebilmek, ne de yavaşlatmak mümkündür. Hele, dört tekerleğin birden başına bu olayın gelmesi kontrolün tamamen kaybına yol açmaktadır.
Özellikle acil fren zamanlarında aracın gidiş istikametinden sapmadan ve savrulmadan durabilmesi için tekerleklerin kilitlenmemesi gerekir,ABS olmayan araçlarda bunu sağlamak için fren pedalı ile pompalama yapmak gerekir ancak bu işlemde bir deneğim ve eğitim gerektiriyor,İşte ABS fen sistemi bu işlemi otomatik olarak sağlar.
ABS, aracınızın kısa mesafede durmasını sağlamaz aksine aracınızın fren mesafesini %5 ile %7 uzamasına neden olur fakat normal frende fren pedalına tam olarak basıldığında lastiklerin kilitlenmesinden dolayı oluşan kızaklama durumu ile karşı karşıya kalırsınız. Bu durumda fren sistemi direksiyon hâkimiyetini tamimiyle ortadan kaldırır. ABS sistemi (Anti Blokaj) lastiklerin kilitlenmesini engelleyerek, direksiyon hâkimiyetinin her zaman ve her yol şartında kullanıcıda kalmasına olanak sağlar.
Her tekerlekte bulunan sensör tekerleklerin dönme hızlarını izlemekte ve birinin diğerinden daha yavaş dönmesi halinde sistem derhal buradaki fren basıncını boşaltmaktadır.
Sistemin kullanımı biraz bilgi ve beceri de gerektirmektedir. Örneğin, fren pedalından ayağı kaldırıp, tekrar basmak sistemin çalışmasını engelleyeceğinden, pedala sıkıca basılması gerekmektedir.

ABS li araçta dikkat edilmesi gerekenler:
Frene basıldığında ayak frenden çekilmemelidir, böyle bir durumda fren mesafesi daha da uzayacaktır.
ABS li araçlarda fren mesafesi daha uzun olduğu için takip mesafesine özen gösterilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞLAMA DUVARINDA TÜRK PAŞALARI

Milli istihbarat teşkilatı tarihi

Oto karşılaştırma Fiat linea 1.3 multijet, cilo seymbol 1.5 DCI, Hyundaı accent era 1.5 VGT CRDI