ABS FREN SİTEMİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

ABS’NİN ÇALIŞMA PRENSİBİ
ABS(Anti-Lock Brake System)
ABS pompalama yaparak tekerleklerin kilitlenmesini engeller ve tekerlekler dönmeye devam ettiği için engelden kaçmayı kolaylaştırır.
ABS firen mesafesini uzatır.
ABS li araçlarda firene basıldığında ayak firenden çekilmemelidir, pompalama yapmamalıdır, çünkü ABS sistemi saniyede 18 defa tekerleklere firen pompalar, bu sayede tekerlekler bloke olmaz ve bir yandan dönmeye devam ederek karşılaşılan engelden kaçışı kolaylaştırır, ancak bu arada firen mesafesi uzayacaktır.
ABS firen sistemi bazılarının zannettiği gibi firen mesafesi kısaltmaz, hatta uzatır, bu nedenle ABS li araçlarda firen mesafesine özen gösterilmelidir.
ABS NE SAĞLAMAZ?
ABS durma mesafesini kısaltmaz.
ABS firen sistemi tekerlekler bloke olacağı zaman firen merkezinin gönderdiği basıncı azaltır.
Sensörler tekerlekler bloke olacağı zaman basıncı azaltacağı için yürümeye devam edeceği için durma mesafesi uzayacaktır.
ABS NE SAĞLAR?
ABS tekerleklerin kilitlenmesini sağlar.
Tekerlekleri kilitlenen araç savrulabilir, kayabilir, yönünü şaşırabilir.
Panik fren durumlarında firen yapıldığında her tekerlek farklı tutunacağı için bazı tekerlekler önceden kilitlenerek aracında kaymasına ve savrulmasına neden olabilir, ABS firen sistemi panik anında firen yapıldığında her tekerleğe gerektiği kadar ayrı ayrı basınç uygulayarak her tekerleğin eşit tutunmasını sağlar.
ABS fren sisteminde tekerleklerin üzerindeki sensörler yardımıyla tekerleğe gönderilen basıncı ayarlar ve tekerlek kilitlenmeden basıncı düşürür, böylece aracın savrulması engellenir.
Her tekerleğe ayrı ayrı basınç yollayarak kilitlenmeyi engelleyerek istikameti korur.

ARACINIZDA ABS OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?
Aracınızın kontağını açtığınızda ABS sembolünde ışık yanar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞLAMA DUVARINDA TÜRK PAŞALARI

Milli istihbarat teşkilatı tarihi

Oto karşılaştırma Fiat linea 1.3 multijet, cilo seymbol 1.5 DCI, Hyundaı accent era 1.5 VGT CRDI